TUNE IN WITH >>> Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime
Loading ...

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΓΗΣ

Journey To The Centre Of The Earth (Ταξίδι στο Κέντρο της Γης) υπήρξε το δεύτερο άλμπουμ από τον άγγλο μουσικοσυνθέτη Rick Wakeman και κυκλοφόρησε μέσω της Α&M Records το Μάη του 1974. Το άλμπουμ είναι ζωντανή ηχογράφηση από τη δεύτερη από τις δύο παραστάσεις την 18 Ιανουαρίου του 1974 στο Royal Festival Hall του Λονδίνου. Το έργο βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Ιούλιου Βερν, το οποίο αφηγείται την ιστορία του καθηγητή Lidenbrok, του ανιψιό του τον Axel και του οδηγού τους τον Hans, που ακολουθούν μια δίοδο προς το κέντρο της Γης η οποία ανακαλύφθηκε αρχικά από τον Arne Saknussemm, έναν ισλανδό αλχημιστή του μεσαίωνα. Στις συναυλίες ο Wakeman πλαισιώθηκε από την Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, την Αγγλική Χορωδία Δωματίου, καθώς και μια ομάδα επίλεκτων μουσικών για το ροκ σύνολο του (κιθάρα, μπάσο, τύμπανα και κρουστά). Ο ηθοποιός David Hemmings παρείχε την αφήγηση κατά τη διάρκεια του έργου.
Δεδομένου ότι το κόστος για την ηχογράφηση του άλμπουμ σε στούντιο θα ήταν πολύ υψηλό, το 40-λεπτό κομμάτι ηχογραφήθηκε ανταυτού ζωντανά. Μετά από μια σειρά από προβλήματα κατά τη διάρκεια του μιξάζ του άλμπουμ ο δίσκος κυκλοφόρησε και δέχτηκε εν γένει καλή υποδοχή από τους κριτικούς μουσικής πετυχαίνοντας να μπει στο UK Albums Chart και στο αμερικάνικο Billboard 200 όπου έγινε και χρυσός δίσκος τον Οκτώβριο του 1974. Επίσης ο Wakeman κέρδισε ένα βραβείο Ivor Novello και μια υποψηφιότητα για Grammy. Συνολικά 14 εκατομμύρια αντίτυπα του άλμπουμ έχουν πουληθεί παγκοσμίως. Το 1999 ο Wakeman κυκλοφόρησε μια συνέχεια με τίτλο Return to the Centre of the Earth (Επιστροφή στο Κέντρο της Γης).
Ο Wakeman είχε αρχίσει τις εργασίες για το «Ταξίδι στο Κέντρο της Γης» τον Νοέμβριο του 1971, αλλά θα το ματαιώσει έως την ολοκλήρωση του πρώτου του δίσκου, The Six Wives Of Henry VIII (Οι Έξι Σύζυγοι του Ερρίκου του VIII) τον Οκτώβριο του 1972. Την εποχή εκείνη συμμετείχε στην ροκ όπερα Tommy των The Who τον Δεκέμβριο του 1972 όπου και γνωρίστηκε με την Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, την Αγγλική Χορωδία Δωματίου, με τον μαέστρο David Measham και τον ενορχηστρωτή Will Malone. Ο παραγωγός των συναυλιών, Lou Reizner, έμαθε για τις ιδέες του Wakeman για το «Ταξίδι» και αμέσως τον έβαλε να έρθει σε επαφή με τον Measham. Ο Wakeman έγραψε μια δοκιμαστική κασέτα παίζοντας Minimoog συνθεσάιζερ, Mellotron, πιάνο και κλαβιέ αναφέροντας στον Measham που θα ήθελε να μπαίνουν τα ορχηστρικά μέρη στην σύνθεση. Ο Measham συμφώνησε να λάβει μέρος στο έργο και ο Wakeman συναντήθηκε με τον μάνατζερ του τον Brian Lane για να συζητήσουν την ιδέα της διεξαγωγής του έργου με μια ορχήστρα, χορωδία και ένα ροκ συγκρότημα. Δεδομένου ότι το κόστος παραγωγής του άλμπουμ στο στούντιο ήταν πολύ υψηλό, η Α&Μ Records συμφώνησε να ηχογραφήσουν το άλμπουμ ζωντανά. Για να βοηθήσει τη χρηματοδότηση του έργου, ο Wakeman έπρεπε να πουλήσει μερικά από τα αυτοκίνητά του και να βάλει βαθιά υποθήκη προκειμένου να βοηθήσει τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος το οποίο είχε κόστος περίπου £ 40.000.
Ο Wakeman έλαβε βοήθεια σχετικά με το ορχηστρικό μέρος από τον Malone και τον ενορχηστρωτή Danny Beckerman. Για την επιλογή των μουσικών για την μπάντα του, ο Wakeman επέλεξε ανθρώπους με τους οποίους συνήθιζε να παίζει σε μια παμπ στο Buckinghamshire που ονομάζονταν Valliant Trooper. -Εγώ έπαιζα μαζί τους για διασκέδαση πολλές φορές την Κυριακή το βράδυ... όταν σκέφτηκα, θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν το «Ταξίδι» μαζί μου. Είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσαν να κάνουν τη συναυλία και να το κάναμε καλά, δήλωσε ο Wakeman. Έτσι πήρε τους τραγουδιστές Ashley Holt και Gary Pickford-Hopkins, τον ντράμερ James Barney και τον μπασίστα Roger Newell. Τέλος με τον κιθαρίστα Mike Egan, ο οποίος στο παρελθόν έπαιξε με τον Wakeman στο The Six Wives Of Henry VIII, ολοκληρώθηκε η σύνθεση των μουσικών του συγκροτήματος. Η Α&M Records επέμενε να συμμετάσχουν πιο επώνυμοι μουσικοί αλλά ο Wakeman ήθελε το έργο του να γίνει γνωστό για τη μουσική του παρά από εκείνους που θα το εκτελούσαν. Ο Richard Harris ήταν η πρώτη επιλογή για να αφηγηθεί το έργο αλλά δεν ήταν διαθέσιμος. Η επόμενη επιλογή ήταν ο ηθοποιός David Hemmings ο οποίος και συμφώνησε τελικά να λάβει μέρος.
Δύο συναυλίες πραγματοποιήθηκαν στις 6 και 8 μ.μ. την 18 Ιανουαρίου 1974 σε γεμάτα ακροατήρια 3000 ανθρώπων. Ο Wakeman ήλπιζε να έχουν καλή επίδοση στις δυο παραστάσεις με σκοπό να κρατήσει την καλύτερη από τις δύο για την κυκλοφορία του δίσκου. Ωστόσο, όταν η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου ζήτησε διπλό κασέ αν επρόκειτο να ηχογραφηθούν οι δύο συναυλίες, ο Wakeman αναγκάστηκε να πάρει την ριψοκίνδυνη απόφαση να καταγράφει η δεύτερη παράσταση και ελπίζοντας να μην υπάρξουν πάρα πολλά λάθη. Η παράσταση άνοιξε με τρία ορχηστρικά κομμάτια από το πρώτο του δίσκο, ακολουθούμενη από μια κωμική εκδοχή του έργου Twelfth Street Rag. Το «Ταξίδι» παρουσιάστηκε στο δεύτερο μέρος κάθε παράστασης. Οθόνες είχαν εγκατασταθεί για να εμφανιστούν αποσπάσματα από την ομώνυμη ταινία περιπέτειας του 1959 για να συνοδεύουν τη μουσική.
Το υλικό από την συναυλία επεξεργάστηκε στους Morgan Studios στο Λονδίνο μεταξύ 21 και 29 Ιανουαρίου από τους Wakeman και Paul Tregurtha. Οι δύο τους αντιμετώπισαν μια σειρά προβλημάτων: "Κάποιος κατά λάθος κλώτσησε έξω το καλώδιο ενός μικροφώνου λίγο πριν αρχίσει η εγγραφή, έτσι ενισχύσαμε τα φωνητικά που καταγράφηκαν από τα άλλα μικρόφωνα των τραγουδιστών. Ένα άλλο ήταν το ταμπούρο του ντραμς και το μικρόφωνό του που έσπασαν κατά την εκτέλεση κι έτσι αναγκαστήκαμε να προσθέσουμε περισσότερη αφήγηση στο στούντιο μίας και το περιστατικό αυτό συνέβη σε αυτό το μέρος της παράστασης.
Κατά την άφιξή του στην Α&Μ Records, το τελικό υλικό έτυχε φτωχή αποδοχή από τα διευθυντικά στελέχη που αρνήθηκαν να το εκδόσουν. Καθώς ο Wakeman ήταν κάτω από συμβόλαιο με την Α&M στην Αμερική, μια κασέτα εστάλη στον συνιδρυτή της Jerry Moss στην Καλιφόρνια ο οποίος συμφώνησε να εκδοθεί ο δίσκος. Στα τέλη του 1974, κυκλοφόρησε το άλμπουμ σε τετρακάναλη έκδοση. Ο δίσκος έλαβε κάποια αρνητική αντίδραση μετά την κυκλοφορία του από μερικούς κριτικούς μουσικής με χαρακτηρισμούς όπως «κλασικό αχταρμά ... πραγματικά απογοητευτικό» ή «βάναυση υπερβολή χρήση συνθεσάιζερ». Παρόλα αυτά όμως το «Ταξίδι Στο Κέντρο Της Γης» έτυχε θετικής υποδοχής από την μεγαλύτερη μερίδα του κοινού.

Από την παραπάνω συναυλία δε διασώθηκε οπτικό υλικό, στη θέση του μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω τη συναυλία που δόθηκε την 4/2/1975 στο Sydney Myer Music Bowl του Melbourne της Αυσταλίας.
ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ
-Rick Wakeman:
πλήκτρα
-Ashley Holt:
φωνητικά
-Gary Pickford Hopkins:
φωνητικά
-Jeffrey Crampton:
κιθάρες
-Roger Newell:
Μπάσο
-Barney James:
Τύμπανα
-John Hodgson:
Κρουστά
-Terry Taplin:
Αφήγηση
-The Melbourne Philharmonic Orchestra.
-The Melbourne Chamber Choir.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
1. Catherine Parr.
2. Guinevere.
3. Journey to the Centre of the Earth:
(I) The Journey.
(II) The Recollection.
( III) The Battle.
( IV) The Forest.
4. Catherine Howard.
5. Merlin.
6. Anne Boleyn.
7. Reprise from the Forest.
Κατά την προσωπική μου άποψη, ένα πραγματικά υπέροχο δείγμα της συμφωνικής ροκ μουσικής!
Θεσσαλονίκη, 21/7/2012
Γιώργος Καβαφάκης

Rick Wakeman - Journey To The Centre Of The Earth Full Concert from Geo Kav on Vimeo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου